Nädal IX (juhitüübid)


Üheksanda nädala postituse eesmärgiks oli kirjeldada kahte tuntud IT-juhti, kes esindavad kaht erinevat juhitüüpi: juht (leader), teavitaja/suhtleja (communicator), treener/juhendaja (coach), mentor/õpetaja (mentor), arengumootor (change agent) ja ülemus (power broker). Spotify asutaja Daniel Ek on öelnud, et juhtimise stiil ning tüüp sõltub paljuski ettevõtte faasist, olgu selleks siis idufirma, skaleerimise faas või miski muu, kuna on suur vahe, kas juhtida kaheksat töötajat või kaheksat madalama taseme juhti, kel omakorda meeskonnad (1). Kuna mõlemad allpool toodud juhid on olnud ettevõtte ridades kas päris algusest või siis väga varajasest faasist, siis on püütud leida “kuldne kesktee”.

Andy Jassy (AWS/Amazon)

Any Jassy liitus Amazoniga 1997. aastal turundusjuhina (2). 2000ndate aastate alguses oli Andy Jassy 18 kuud tolleaegse Amazoni tegevjuhi Jeff Bezose töövarjuks, töötades samaaegselt Amazoni Merchant.com platvormi kallal, mis lubas kolmandatel osapooltel kasutada Amazoni elektroonilise kaubanduse tehnoloogiaid oma veebipoodide tarvis (3). Loodud tööriistu hakati aga hoopis laiema skoobiga turundama, mis viis Amazoni tütarfirma AWS asutamiseni (4). Sellest aga kasvas Andy Jassy juhtimise all 33% turuosa omav pilvraalinduse ettevõte (5), mis möödunud aasta seisuga moodustas tervelt 52% Amazon’i tegevuskasumist (operating income) (6). 2021. aastal sai Andy Jassyst Bezose järglane, võttes üle Amazoni tegevjuhi rolli (7).

Amazoni Fireside Chat'is (8) meenutas Andy Jassy oma isa öeldut: "Whatever you do, either do it all the way or don't do it at all". Seda mentaliteeti tundub Jassy rakendavat ka oma juhtimises. Sellega seonduvalt mainis ta õppetunde tennise mängimisest, mis näitavat hästi, mis saab, kui teha trenni ning mis saab siis, kui seda mitte teha. Fireside Chat’is rääkis ta lühidalt ka uuest Amazoni juhtimise põhimõttest: “Have backbone, disagree and commit” - ta julgustas debatti, lubades mitte nõustuda, kuid rõhutas, et kui otsus on langetatud, tuleb sellega kaasa minna - olenemata sellest, kummal pool arutelu sa oled. Jassy on range ja tulemustele orienteeritud. Juba AWS’i aegadest on töötajatele tuttav “Chop”, millega kirjeldatakse laiemalt kõiki Jassy koosolekuid (9). Scott Chancellori sõnul on nendel koosolekutel äärmiselt oluline põhjalik ettevalmistus, kuna Jassyl on väike tolerants rumalusele - ümar ja ladus jutt valab vaid õli tulle. Inimesed, kes nendel koosolekutel põruvad, peagi uut võimalust ei saa (10). Heast ideest olulisem on ettevalmistus ning oma seisukohtade põhjendus, kuna see suunab dialoogi õiges suunas.

Andy Jassy meenutab nädalatekstis toodud juhitüüpidest enim juhti. Ta on suletum, range, tulemustele orienteeritud ning teeb kõik, et seatud eesmärgid saavutada.


Jensen Huang (Nvidia)

Nvidia asutasid 1993. aastal Jensen Huang, Chris Malachowsky ning Curtis Priem, uskudes, et personaalarvutist saab olmeelektroonika, mis mängud ning multimeedia lihtinimestele koju kätte toob (11). Kui algselt ehitati vaid graafikaprotsessoreid, mis tänaseni on Nvidia peamine tuluallikas, siis Motley Fooli sõnul ei ole tegemist enam pelgalt graafikaprotsessoreid tootva ettevõttega (12). Praeguseks on oma tegevust laiendatud ka andmekeskuste, robootika, autotööstuse, tehisintelligentsi ning palju muuga (13). Nvidia on graafikaprotsessorite (GPU) kõrval hakanud tootma ka spetsiaalseid andmetöötluseks mõeldud kiipe, ehk DPU’sid, mis on justnimelt andmekeskustele optimeeritud (14). Kõiki neid tegemisi on eest vedanud Jensen Huang, kes alates 1993. aastast on olnud Nvidia president ning tegevjuht (15), pälvides 2021. aastal ka SIA (Semiconductor Industry Association) Robert N. Noyce’i auhinna, mida peetakse üheks suurimaks tunnustuseks antud valdkonnas (16). Oma intervjuus New York Timesiga tõi Jensen Huang välja mitu punkti, millest ta oma ettevõtet juhtides lähtub ning mida ta hindab (17):
  1. Riski tolereerimine, viga tegemine ning neist õppimine (celebrate failure) - huvitav mõte käsitleda läbikukkumist edasi kukkumisena (failing forward), mis tähendab, et piisavalt vigu tehes ning neist õppides liigutakse siiski edasi, mitte tagasi. Suurem ohuks peab ta seda, kui töötaja jääb kinni halba ideesse, kuna tundes ohtu oma reputatsioonile ei suudeta tehtud vigu tunnistada.
  2. Küsib rohkem, kui vastab - juht peab säilitama suuremat pilti ning ei pea seega olema “kõige targem” - alluvad on ning peavadki olema omaenda valdkondades rohkem süvitsi sees. Juhi tugevused on just intuitsioon ning ettenägelikkus, unikaalne perspektiiv üle kõigi valdkondade.
  3. Õigete inimeste leidmine - oskus hinnata inimeste koostöövõimet ning kirge oma valdkonna suhtes. Näiteks paludes endale midagi õpetada, on lihtsam märgata inimest, kes koostöövõimeline ei ole - näiteks kui uud ideed välja pakkudes see koheselt maha kantakse, stiilis “seda on juba proovitud”.
  4. Autentsus - Huang ei soovi, et talle midagi pidevalt “maha müüakse”, vaid kui miski on hästi, siis see on hästi. Kui halvasti, siis halvasti. Samuti hindab ta seda, kui inimene ei käitu, riietu ega räägi nagu tegevjuht lihtsalt seetõttu, et nii tegevjuhid käituvad, riietuvad ja räägivadki. Ehk kõige olulisem on olla sina ise.
Jensen Huang’i jaoks on samuti üks olulisemaid tegevjuhi ülesandeid järelkasvu kultiveerimine - kindla “troonipärija” valimise asemel mingist kitsamast seltskonnast tuleks käsitleda kõiki töötajaid järgmise generatsiooni juhtidena (18). Samuti ei ole oma kindlat kontoriruumi, vaid ta töötab liikudes pidevalt erinevate töögruppide vahel, taotleb avatud kommunikatsiooni ning on kergesti ligipääsetav (19).

Nädalatekstis toodud juhitüüpidest meenutab Huang kõige enam mentorit, kuigi ta on oma valdkonna spetsialistina kindlasti ka Nvidia arengumootoriks.


Allikad:
  1. https://www.tobysinclair.com/post/leadership-lessons-spotify-daniel-ek
  2. https://www.scmp.com/magazines/style/celebrity/article/3139882/how-did-new-amazon-ceo-andy-jassy-get-his-start-jeff
  3. https://www.hbs.edu/forum-for-growth-and-innovation/podcasts/disruptive-voice/Pages/podcast-details.aspx?episode=15834284
  4. https://techcrunch.com/2016/07/02/andy-jassys-brief-history-of-the-genesis-of-aws/
  5. https://www.financialmirror.com/2022/02/11/amazon-aws-clinches-33-cloud-market-share
  6. https://www.techradar.com/news/aws-is-now-a-bigger-part-of-amazons-overall-success-than-ever
  7. https://www.theverge.com/2021/7/5/22563671/andy-jassy-amazon-ceo-jeff-bezos
  8. https://www.youtube.com/watch?v=0XznxAFPM10
  9. https://www.businessinsider.com/andy-jassy-amazon-web-services-ceo-chop-2021-2
  10. https://www.tatler.com/article/who-is-andy-jassy-new-amazon-ceo-jeff-bezos-step-down
  11. https://www.nvidia.com/en-us/about-nvidia/corporate-timeline/
  12. https://www.fool.com/investing/2021/05/01/nvidia-is-not-just-a-graphics-chip-company-anymore/
  13. https://images.nvidia.com/nvimages/aem-dam/Solutions/about-us/documents/NVIDIA.pdf
  14. https://blogs.nvidia.com/blog/2020/05/20/whats-a-dpu-data-processing-unit/
  15. https://nvidianews.nvidia.com/bios/jensen-huang
  16. https://blogs.nvidia.com/blog/2020/05/20/whats-a-dpu-data-processing-unit/
  17. https://www.nytimes.com/2010/06/06/business/06corner.html
  18. https://ecorner.stanford.edu/videos/cultivating-next-generation-leaders/
  19. https://www.thestreet.com/investing/stocks/nvidia-jensen-huang-businessperson-of-the-year-14393724

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Rühmatöö arvustus

Nädal XI (Arendus- ning ärimudelid)

Nädal XII (Kasutatavus)